Głodni podróży?- 6 przepisów z różnych stron świata!

Pomimo tanich lotów, couchsurfingu, przewodników Lonely Planet i innych wszelakich podróżniczych udogodnień, ludzkość nadal nie wymyśliła platformy do teleportacji…

A ta byłaby idealna, bo przecież nie każdy z nas może z dnia na dzień spakować plecak i ruszyć w świat.

Ale dzięki kilku przyprawom i odrobinie chęci możemy zaprosić świat do naszej kuchni! Już podczas gotowania zapachy unoszą się obłędne, nie mówiąc o późniejszych orientalnych smakach!

Dlatego dziś dla wszystkich spragnionych podróży przygotowałam kilka sprawdzonych, prostych, a przede wszystkim baaardzo aromatycznych przepisów, dzięki którym bez brania urlopu czy ucieczki ze studiów odwiedzicie Hiszpanię, Chiny, Argentynę, Francję, Indie i Meksyk!

To co, ruszamy?

Podane proporcje napełnią brzuszki 3/4 dorosłych głodomorków :).

Indyjskie curry z brzoskwinią

 

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • jogurt naturalny- ok. 150g albo nieco mniej
  • mleczko kokosowe- ok. 0,5 puszki
  • ryż
  • 0,5 cebuli białej
  • ząbek czosnku
  • brzoskwinie z puszki- ok. 6 połówek (mogą być też morele albo mango)
  • papryka czerwona (ale nada się także zielona, żółta i jaką tam jeszcze kryje wasza lodówka!)
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: curry, kurkuma, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, pieprz, sól, kolendra, przyprawa do kurczaka
  • olej do usmażenia kurczaka

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt i dosypujemy przyprawy. Nie żałujemy curry i kurkumy. Wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy łyżkę miodu, mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na min. 0,5 h.

W tym czasie gotujemy ryż, kroimy w kostkę brzoskwinie, cebulę, paprykę. Siekamy czosnek.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy delikatnie cebulkę z czosnkiem. Następnie wlewamy kurczaka wraz z marynatą. Dodajemy paprykę. Dolewamy mleczka kokosowego. Smażymy na dużym ogniu kilka minut, dopóki kurczak nie stanie się miękki. Na koniec gotowania dokładamy  pokrojone brzoskwinie. Smażymy na średnim ogniu jeszcze ok. 2 minut.

Podajemy z ryżem i dekorujemy świeżą kolendrą, jeśli mamy pod ręką.

Alternatywa: Zamiast wersji na słodko pysznie smakuje warzywne curry. Cukinia, bakłażan, pieczarki, cieciorka i papryka to wyśmienity dream team!

Meksykańskie chilli con carne z pieczarkami

Składniki:

  • mięso mielone
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • 0,5 papryki
  • 20 dag pieczarek
  • pół cebuli białej
  • olej do smażenia mięsa
  • sos pomidorowy/pomidory w puszce
  • bagietka
  • przyprawy: kumin, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz (ziołowy), zioła, np. oregano, kolendra, majeranek, liść laurowy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę. Kiedy się zarumieni, dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 10-15 min. Dokładamy paprykę i pieczarki. Wsypujemy przyprawy. Po 5 minutach wlewamy sos pomidorowy lub pomidory z puszki, można dodać troszkę przecieru pomidorowego. Smażymy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy kukurydzę i fasolę.

Bagietkę kroimy na centymetrowe plasterki. Podpiekamy na patelni grillowej do powstania grzanek. Skrapiamy je oliwą.

Zamiast grzanek można wykorzystać ryż.

Argentyńskie empanadas z łososiem

Składniki na około 25 pierożków:

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 80 g masła
  • ok. 100-120 ml wody (sami ocenicie konsystencję ciasta)
  • płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • łosoś wędzony
  • ser biały
  • papryka czerwona
  • 3 jajka
  • koperek
  • oliwki czarne
  • przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, szczypta chilli, dużo ziół, np. prowansalskich

Przygotowanie:

Ciasto wyrabiamy i odkładamy do lodówki na min. 0,5 h.

2 jajka gotujemy na twardo. W tym czasie kroimy drobno pozostałe składniki farszu, doprawiamy, łączymy z twarożkiem. Jajka kroimy z drobną kostkę, dodajemy do masy.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kubkiem okręgi, nakładamy farsz i lepimy pierożki. Dekorujemy je, wyciskając szlaczki widelcem na obwodzie.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. pół godziny.

Empanadas świetnie smakują z pesto lub pastą guacamole.

Hiszpańska tortilla de patatas

Hiszpańska tortilla w niczym nie przypomina naleśnikowych placków zawijanych z warzywami i mięsem, jakie jemy w formie fast foodu.

To bardziej połączenie omletu i zapiekanki ziemniaczanej.

Klasyczna wersja zakłada 3 podstawowe składniki: jajka, ziemniaki i cebulę. Ja jednak ją nieco ubarwiłam warzywkami!

UWAGA!

Zanim zaczniecie gotować upewnijcie się, że macie w domu patelnię i takerz o tej samej wielkości, inaczej może być problem z przełożeniem torilli na drugą stronę.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 całe jajka
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • boczek wędzony
  • olej
  • przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz (można wykorzystać mieszanki ziół, np. prowansalskie, śródziemnomorskie, a najlepiej świeże!)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą i pozostałymi warzywami. Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju ok. 10-15 min. Kiedy zmiękną (ale nie staną się zupełnie miękkie!), dodajemy cebulę, czosnek i pozostałe warzywa. Smażymy jeszcze kilka minut, lekko studzimy i dodajemy do wcześniej roztrzepanych jajek z przyprawami.

Na tym etapie możecie dodać troszkę śmietany albo sera feta (dobra opcja na wykorzystanie resztek z lodówki).

Masę wlewamy na rozgrzana patelnię z olejem. Smażymy pod przykryciem do ścięcia jajek. Kiedy tortilla przestanie być płynna, przyjmie zwartą konsystencję nakładamy talerz wielkości patelni i zwinnie odwracamy (za pierwszym razem nie jest to łatwe, uważajcie, żeby wam nie uciekła poza talerz!). Później ponownie umieszczamy na patelni i podpiekamy z drugiej strony.

Gotową tortillę kroimy jak pizzę, podajemy na ciepło jak zapiekankę!

Francuska quiche

 

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • jajko
  • duża szczypta soli
  • 100 g masła

Farsz:

  • 300 g szpinaku
  • jajko
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ojej, troszkę masła na patelnię
  • ser gran padano
  • ser gorgonzola
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory- ok. 7/8 kawałków
  • kawałek boczku wędzonego/resztki szynki/ szynka długo dojrzewająca/ salami
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, zioła prowansalskie (dużo 🙂 )

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Masło należy zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Zarobione ciasto wkładamy do lodówki na min. 0,5 h.

Po upływie tego czasu, wylepiamy ciastem okrągłą tortownicę (jeśli nie jest sylikonowa należy ją wcześniej posmarować masłem). Nakłuwamy widelcem. Kładziemy na cieście papier do pieczenia i obciążamy, np. fasolą (choć są podobno specjalne ceramiczne obciążniki). Pieczemy 10 min. w 170-180 stopniach. Następnie wyjmujemy obciążenie i pieczemy samą tartę jeszcze ok. 5- 7 minut.

Cebulę i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Szpinak myjemy, kroimy na drobniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem. Pomidory, boczek (lub inne mięso), ser gorgonzolę kroimy i dodajemy do szpinaku. Smażymy jeszcze ok. 5 min. Następnie zdejmujemy z ognia, lekko studzimy.

Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy szpinak z dodatkami, przyprawiamy i mieszamy.

Farsz wylewamy na podpieczoną tartę. Posypujemy startym na tarce serem, np. gran padano. Pieczemy ok. 30 min. w 170 stopniach.

Chińskie Dim Sum z mięsem mielonym

Osobiście najbardziej lubię Dim Sum z baraniną, ale że nie należy ona do mięs pospolicie goszczących na naszych polskich stołach, śmiało możemy ją zastąpić wieprzowiną albo kurczakiem.

Nowojorskie Dim Sum jadłam gotowane w wodzie, choć tradycyjne gotuje się na parze w specjalnych bambusowych koszyczkach. Podobno na tematycznych tygodniach w supermarketach można je bez problemu kupić, ale głodne brzuszki nie mogły czekać, więc studenckie warunki musiały wystarczyć!

Próbowałam dwóch wersji- gotowanych w wodzie i w prowizorycznym “parowarze”- sitko na garnku ;).

Lepsze wyszły z wody, więc tą wersję polecam :).

Składniki:

Farsz:

  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego (ja miałam akurat mieszane wieprzowo- drobiowe)
  • jedna mała cebula
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • papryka czerwona (bardziej dla koloru)
  • por/ seler naciowy
  • przyprawy: Utrzeć w moździerzu anyż, cynamon, goździki i nasiona kopru włoskiego; pozostałe to sól, pieprz, papryka ostra, kolendra
  • olej do smażenia mięsa

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 ml letniej wody
  • sól

Inne: sos sojowy

Przygotowanie:

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i pozostawić do odpoczynku (albo w lodówce albo w temperaturze pokojowej, choć pierwsza wersja podobno lepsza).

Mięso podzielić na drobne kawałeczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oleję, smażyć aż się zarumieni.

Warzywa pokroić w bardzo drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. W moździerzu zetrzeć przyprawy i dodać do farszu, w

 

lać nieco sosu sojowego, popieprzyć i posolić.

Dodać do mięsa, smażyć jeszcze 10-15 min, można podlać delikatnie wodą.

Rozwałkować ciasto, aby było bardzo cieniutkie, wykroić szklanką koła.

Nałożyć farsz na środek, posmarować brzegi wodą dla łatwiejszego zlepienia i uformować sakiewki. Mocno złączyć palcami pierożki, bo po wrzuceniu do wrzątku ustawiają się “dnem” do góry.

Gotować ok. 10 min w osolonej wrzącej wodzie.

Podawać z sosem sojowym.

Przepisy ze świata

Smacznego!

Mam nadzieję, że te orientalne, choć domowe potrawy wam zasmakują! Oczywiście, zawsze można zamówić do domu “chińszczyznę” czy pizzę i już jest międzynarodowo :D, ale takiej radości z przyrządzenia pierożków Dim Sum w domu nie dadzą wam żadne kupne sajgonki, daję słowo!

I nie bójcie się, że stracicie dużo czasu, nawet pracochłonne empanadas kleiły się zadziwiająco szybko!

Jeśli dzisiejsza podróż wam się spodoba, dajcie znać, bo mam już kolejne pomysły, więc być może będzie kontynuacja kulinarnych wojaży!

A jeśli macie własne przepisy na potrawy z innych krajów, to też chętnie je wypróbuję! 🙂